Datça Gezilecek Yerler, bir Datça Rüzgarı

“Dünyadaki yüzbin şehrin her birinde güneş benzersiz şekilde batıyor. Sadece bir defa buna şahit olmak için seyahat etmeye değer.” – Ryu Murakami


Merhabalar, bir Datça rüzgarı esti ve geçti. Sizlere bizim nasıl bir plan yaptığımızı nereleri gördüğümüzü aklınızda fikir oluşması için yazacağım.

Datça rüzgarı ve huzuru ile meşhur çiçekli denizli tatil beldesi..

Öncelikle Datça'ya nasıl ulaştığımızı anlatalım. Biz Dalaman havalimanından Datça'ya ulaşım sağladık. Biz giderken Köyceğiz'e uğrayacağımız için Marmaris'e giden Havaş otobüsüne bindik ve daha sonra Marmaris'ten minibüs ile Datça'ya geçtik. Bu uzun ve biraz da sıcak bir yolculuk oldu. Eğer sizin bizim gibi Köyceğiz'e uğrama planınız yoksa, direkt Datça'ya transfer yapan ulaşım seçenekleri var shuttle diye de geçiyor, onları kullanabilirsiniz, biz dönüşümüzü o şekilde yaptık, serin ve nispeten daha kısa rahat bir yolculuk oldu. Fiyatları pahalı değil, 60-80 TL arası gibi bir ücretleri var, minibüsle de gelseniz maaliyetiniz benzer bir şey olacak.

Ee şimdi geldik mi Datça'ya. Aldık mı huzurun kokusunu, ve rüzgarın o tatlı fısıltısını, hemen eşyalarımızı otelimize bırakıp, Datça'nın denizinde bir yüzelim dedik. Otelin önünde hemen Kumluk plajı vardı, saat biraz geç olduğu için plaj artık restaurant kısmına dönüşüyordu, biz de merkeze yakın bir başka güzel plaj ki, benim en sevdiğim oldu, Taşlık plajına geldik. Taşlık plajı Kumluk plajından 5 dk limana doğru yürüme mesafesinde.



Datça'da en çok hoşuma giden şey, işletmelerin sahilleri ele geçirmemiş olması, şemsiye ve şezlong kiralamak istemezseniz havlunuzu serip ücretsiz bir şekilde denizden faydalanabiliyorsunuz. sadece Taşlık Plajı için ufak 2 uyarım olacak, birincisi hayatımda girdiğim en soğuk denizdi, su buzdolabından çıkmış kadar soğuk, ama onunda tüyosunu öğrendik, Taşlık plajına yakın Ilıca gölü var onun yakınından girdiğinizde deniz de ılık oluyormuş. Liman tarafından geldiğinizde plaj boyunca dümdüz ilerleyin göl karşınıza çıkacak :) Bu gölün de suyunun şifalı olduğu söyleniyor, ne kadar doğrudur orasını bilmem, siz bir araştırın :) ve yine bu gölün yakınında Kent Park var, belki uğramak istersiniz aklınızda bulunsun. İkinci uyarım da adından da anlaşılacağı gibi plaj taşlık, deniz ayakkabısı yararınıza olacaktır.
Ben bu plajı niye sevdim peki, çünkü tertemiz, merkezde,ücretsiz, sakin, süper manzaralı, huzurlu, say say bitmez. Kendiniz deneyimlemelisiniz.


Denize girdik, şimdi sıra akşam yemeğinde.                     Datça'ya gelip Kumluk plajında yemek yemeden dönmek olur mu, olmaz tabi. Hemen bizde ilk günün akşamı buraya geldik. Denize sıfır bir masa kapıp, buranın tadını çıkarmaya başladık, ve gerçekten mutlaka burada yemek yemeden dönmeyin. Kumluk plajı plaj boyunca restaurant ve kafelerle dolu. Fiyatları biraz pahalı olsa da yaşadığınız o güzel atmosfere fazlasıyla değiyor. Kıyıya vuran dalgalar, çatal bıçak sesleri, ve arka fondaki müzik, ve yanınızda sevdikleriniz, daha ne olsun. Bu arada uygun fiyatlı yerler de mevcut :)                                                                                                                                                 Sonrası malum yasaklar, tabi ben bu yazıyı yazarken yasaklar kalkmış durumda o yüzden sizin için daha keyifli olacak :)
Biz Merkez'de hemen meydana ve Kumluk Plajına bakan Deniz Otel'de kaldık, konum, fiyat, hizmet performans her şeyiyle mükemmeldi. Aklınızda bulunsun, bizden 10 puanı aldı :)                                                                                                                                                     
 Sabah otelde kahvaltımızı aldıktan sonra, araç kiralamadığımız için Tekne turu yapmaya karar verdik ve iyi ki de yapmışız. Böylelikle Datça'nın eşsiz koylarında yüzüp denizin keyfini çıkardık ve yeni arkadaşlar edindik. Birden fazla tur seçeneği mevcut, biz Badem Tur'a katıldık. İlk olarak Domuz çukuru koyunda durduk, ve en sevdiğim deniz burası oldu, su derecesi ılık ve deniz zaten tertemiz, sonrasında sırasıyla Haytbükü, Akvaryum ve Kargı'da yüzme molaları verdik. Bu arada yemeğimizi de haytbükünde yedik. Bu arada giderken dilek mağarasında dilek ve fotoğraf molası da verdik :) Kısacası eğlendik mi eğlendik, yüzdük mü yüzdük :) Teknemizde müzik vardı, ama öyle bangır bangır değildi, tabi bu katılanların isteğine bağlı olarak değişebilecek bir parametre.


Şimdi gelelim tekne turundan sonra 2.akşamımıza, Datça'ya geldik, Eski Datça'ya gitmemek olur mu? Olmaz, yeni arkadaşlarımızla birlikte düştük Eski Datça yollarına. Bu arada arabamız yok ulaşımı nasıl yaptık, şöyle ki Datça'da taksi ücretleri gayet uygun ve gittiğimiz mesafeler uzak değildi, ayrıca toplu taşıma seçenekleri de mevcut. Bu arada Datça insanı çok yardım sever ve kibar, bunu da burada bahsedeyim :)



Sanırım biz Datça'nın en güzel vakitlerinde oradaydık. sokaklar sakin, fotoğraf kadrajlarında insanlar dahil olmuyor, fotoğraf çekmek için sıra beklemiyorsun, mekanlarda güzel yerleri boş bulabiliyorsun ve dahası. Tabi haftasonu yasaklarının kalkmamış olmasının da etkisi büyük. Eski Datça'yı ufak bir turladıktan sonra sıra geldi karnımızı doyurmaya, adını yanlış hatırlamıyorsam Bizim kafe'de el açması mantı yiyip, reyhan şerbetinin tadına baktık. 

Karnımızı doyurduk, hadi canlı müziğe gidelim, Atiko'ya gittik, mekanın konumlanması çok güzeldi, Avrupda'daki merkezler gibi, siz de Eski Datça'ya giderseniz burada bir şeyler yiyin için derim :)






Gel gelelim 3.güne; o meşhur Kargı Koyu'nu görmeden gitmek olmaz, zaten merkeze'de çok yakın, araba ile 10 dk, taksi ya da toplu taşıma ile ulaşım mümkün. Biz burada Cennet ada beach'e girdik, beach giriş ücreti yok, sadece yediğiniz içtiğinizi ödüyorsunuz, birkaç farklı tesis daha mevcut, ben tesise gitmeden denize girmek istiyorum derseniz o seçenekte bulunmakta. Denizi diğer koylara göre biraz daha ılık :)



Akşamına ne yaptık mı dersiniz, aldık Karia Cafe'den pizzalarımızı, geçtik kumluk sahilindeki boş şezlonglara denizi izleyip pizzamızın tadını çıkardık. Pizza'nın tadı fiyatı gerçekten çok uygundu, 2 kişi 1 pizza ile doyabilir, artan dilimlerimizi Datça'nın sevimli köpekleri ile paylaştık :) Bu arada Karia Cafe'nin buzlu nar suyuna bayıldım, ekşi ve doğal ürün seviyorsanız mutlaka denemelisiniz. 



Şimdi Datça'yı Özetleyecek olursak:

Gidilmesi gereken yerler: 
  • Kumluk Plajı, 
  • Taşlık Plajı, 
  • Ilıca Gölü, 
  • Kargı Koyu,
  •  Palamutbükü (ben gidemedim ama siz gidin)
  •  Eski Datça

Yapılması gerekenler: imkanınız varsa bizden daha fazla koyları gezin, araç kiralamayacaksanız bir tekne turu kesinlikle yapın, Knidos'ta gün batımını izleyin, Kumluk'ta bir akşam yemeği yiyin, bademinin mutlaka tadına bakın nurlu badem en üst kalitelisiymiş ve benim en beğendiğim de o oldu. Eski Datça Dondurmacısını kesinlikle unutamam gitmişken mutlaka ballı badem dondurmasından yiyin, bal akıyor :) Datça demişken Can Yücel'in evinden bahsetmeden olmaz, evi ziyarete açık değil, ama o sokaklarda bir dolaşın, zaten Datça'nın havasını bir soludunuz mu bir daha gelmek isteyeceksiniz buralara ❤




Yeme İçme: Bu konuda tavsiye verecek doğru kişi miyim emin değilim, ama Karia Cafe'nin kalitesini, tadını beğendim, Pizzasını yedik güzeldi. Yine yukarıda bahsettiğim gibi buzlu nar suyunu mutlaka için.
Hemen merkezde Deniz otelin yukarısında bir tantunici var arkadaşlarım oranın tantunisine bayıldı, yemediğim için pişmanım, siz belki denersiniz, bir de artık Kumluk plajında hangi restaurant gözünüze hoş gelirse :)

Ulaşım : Datça Havalimanı transfer shuttle servisi var, yol 2:30 saat sürüyor, fiyat 60-80 TL.

Aklınızda bulunsun: Datça'da bunaltıcı bir sıcak yok, rüzgar esiyor, ama denizi dalgalı değil ve en güzel zamanının sarı yaz diye geçen Eylül olduğunu söylüyorlar, benden söylemesi ve biz Haziran sonunda gittik.

Yol üstü manzaraları olarak, Ilıca gölünün deniz ile birleştiği manzaraya ben bittim, hemen aşağıya ekliyorum. Sizde fotoğraf çekmeyi çekilmeyi seviyorsanız fikir olsun :) 

Ilıca Gölü





Datça serüvenimiz bu kadardı, umarım size katkı sağlamışımdır, bu sefer daha önceki yazılarıma göre bir tık farklı oldu, umarım beğenmişsinizdir :) Anlık paylaşımlarım ve daha fazlası için beni instagram sayfamdan takip edebilirsiniz https://www.instagram.com/aslisdays/ 
Sağlıcakla kalın, mutlu günler :)








Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar